DAF FAD 95XF.430 Space Cab Bergingswagen

Bergingsbedrijf Smit te Hardewijk, 2006

Deze bergingswagen zag ik op de site van Smit te Hardewijk. Ik ben hem gaan bouwen omdat ik het een zeer mooie bergingswagen vond. Het was de eigenlijk het eerste serieuze project van me. Ik vind hem wel mooi gelukt maar als ik hem weer zou bouwen zou ik een hoop veranderen en hem veel gedetailleerder maken. Ik heb hem een beetje te snel afgemaakt mede omdat ik er de schik af had en weer met een nieuwe bezig was. ook had ik een tekort aan chassisonderdelen en daarom heb ik hem snel gefotografeerd en afgebroken.

De bergingswagen is een 8x4x4. De voorste 2 assen zijn gestuurd. Hij is voorzien van een speciale opbouw, die vervaardigd is in het Amerikaanse Tennessee door de firma Miller. Het betreft een Century 90555T kraan met een hefvermogen van 45 ton. De beide lieren hebben samen een trekkracht van 50 ton. Daarnaast is de installatie voorzien van een zware 30 tons hydraulische lepel waarmee vrachtwagens en touringcars met een speciale frame onder de voorbanden worden opgetild.

De bergingsopbouw werkt hetzelfe als de echte. De giek kan omhoog en omlaag, de lepel kan zakken en heffen, Ook de lepel kan uitschuiven. de stempels achter werken, en de giek schuift uit en dient als kraan. Dit allemaal d.m.v. pneumatische cilinders. zie de fotos hieronder.


Het geheel is afgewerkt met verlichting, zwaailampen schijnwerpers, maar ook de vergrendelingen van alle kasten in de zijkant zijn te zien. de cabine van de DAF vind ik ook wel aardig gelukt.

 

Gegevens:

Lengte: 56 cm

Hoogte: 22 cm

Breedte: 16 cm

Bouwtijd: onbekend


3 reacties op “DAF FAD 95XF.430 Space Cab Bergingswagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *