Mercedes Actros 2541 Megaspace met Burg middenasaanhanger

DHL, 09-09-2009

Rond 24 november 2007 krijg ik een mailtje van een manager van DHL transport en logistiek. Met de vraag of ik een truck van DHL wilde bouwen voor hem. Hij is ook legofanaat en tevens truckfan en wilde wel een truck op schaal. Ik kreeg een foto van een Mercedes Actros 2541 met middenasaanhanger van Burg. Wagennummer 60-70. Een schitterende combinatie om te zien. Ik had nog nooit voor iemand wat gebouwd, en vond dat ik het maar moest doen.

Dit was ook de enige foto. En hij wist ook niet bij welke vestiging deze reed. ik rij zelf veel op de snelweg, en ben hem gek genoeg 2 keer tegengekomen. ik heb dus info en gegevens van de Mercedes bij de fabrikant opgevraagd, en hetzelfde geldt voor de Burg aanhanger. Ik heb ook diverse foto’s van dezelfde trucks op gezocht van andere bedrijven. Zodoende hoefde ik hem alleen in een andere kleur te bouwen.

De Mercedes Actros 2541
Het chassis vorderde snel, ik heb hem gelijk opgebouwd met de brandstoftanks, luchttanks en uiteraard de luchtgeveerde assen.
Toen kwam de cabine, dat was moeilijker, de grill van de Mercedes heeft een schuinte, die lego niet heeft, en kon ik alleen bereiken door de SNOT-techniek toe te passen. Op kant dus. Zoals elke lego vrachtwagenbouwer wel weet is dat je met van alles komt te zitten. De motor heb ik ook aardig in detail nagebouwd. Al valt dat niet mee in deze schaal. De in en uitlaten inclusief turbo zitten erop.

Uiteraard het moest er ook interieur in. Zwart met grijs, altijd goed. De grill moest ook los kunnen en tevens de cabine kantelbaar. Ik heb het niet sterk genoeg gekregen dat ie kan blijven staan zonder steun eronder.

 
De deuren vergde ook flink wat tijd, wilde ze zo maken dat ze los konden. Dat wil alleen met dubbelwerkende scharnieren. Maar die moesten onder het dashboard komen. Het lukte uiteindelijk wel. En de cabine was grotendeels af.

Het huifwerk was simpel, flink wat bricks bestellen en stapelen maar. Weet het niet precies meer maar het gaat om meer als duizend bricks. Het dak was even lastig, moest ondersteund worden en tegelijk in op het huif laten zakken. Ging een aantal keren mis en zakte in.


De Burg middenasaanhanger.
Dit viel wel mee, chassis met opbouw was snel klaar. De huif was hetzelfde verhaal als de Mercedes. Luchtslangen en verlichtingsbalken erop, en ik kon gaan stickeren. Heb het een en ander zelf gemaakt, o.a. de kentekens, mercedes-ster, spatlappen enz.
Maar grotendeels (de reclame van DHL) heb ik laten maken door Cees Effect. Echte professionals waar ik zeker vaker stickers laat maken.


Toch zo’n 1,5 jaar mee bezig geweest, maar wel met flinke tussenpozen. Ben erg tevreden met het resultaat. Heb foto’s gemaakt op een industrieterrein in aanbouw. Aardig gelukt al zeg ik het zelf.

Gegevens:

Lengte: 110 cm

Breedte: 16 cm

Hoogte: 25 cm

Datum aanvang bouw: 2 januari 2008

Bouwtijd: ongeveer 20 maanden. (met tussenpozen)

Het origineel

2 reacties op “Mercedes Actros 2541 Megaspace met Burg middenasaanhanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *